12. Arrabona Légvédelmi rakétaezred - Nyílt nap 2011

Post Reply
User avatar
jagdtigger
Adminisztrátor
Posts: 12
Joined: 2009.06.02. 19:25
Location: Győr
Contact:

12. Arrabona Légvédelmi rakétaezred - Nyílt nap 2011

Post by jagdtigger » 2011.05.26. 17:21

Többezren a laktanya nyílt napján

Május 21-én, a honvédelem napján nyitotta meg kapuit Győr városa és az ország számos pontjáról érkező látogatók előtt a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Az alakulat katonái verőfényes napsütésben engedtek bepillantást a többezer érdeklődőnek mindennapi életükbe, büszkén mutatták be hol, milyen körülmények közt dolgoznak, különös hangsúlyt fektetve az ezred történelmére és a jelenkor technikai eszközeire. A nyílt nap keretében rendezte meg a HOSZ Arrabona Alapszervezet a családi napját is.


A rendezvény 9.00 órakor vette kezdetét, Kovács Ferenc mk. ezredes, parancsnok a vezető állomány kíséretében a kapuban köszöntötte a látogatókat, majd rövid megnyitóját követően a sorompó felemelkedett, bebocsátást engedve a kint várakozó többszáz érdeklődőnek. Ők részesei lehettek az ünnepélyes zászlófelvonásnak, majd megindultak a laktanya számos pontja felé.
A gyerekek rögtön a belépés után engedtek a hatalmas hívogató technikai eszközök látványának, azonnal birtokba vették az emlékparkot. Itt azokkal az eszközökkel találkozhattak, amelyek alakulatunk történetét képezik, de már nincsenek rendszerben. A kicsik és nagyok hatalmukba kerítették a nagy „vasakat”, megmászva azok minden pontját, a legidősebbek pedig nosztalgiáztak az egykori időkről, amikor egyik-másik eszköz még megmozdult az irányításuk alatt. Az anekdotázások az ezred művelődési otthonában folytatódtak, ahol számos látnivaló várta az oda betérőket. A csapatmúzeumban megismerkedhettek az alakulat történelmével, a jogelőd szervezetekkel. A szerencsésebbek és megfelelő katonai időt maguk mögött tudók akár közös ismerősöket is felfedezhettek a múzeum fényképein. Az érdeklődők a múltból a jelenbe sétálhattak, hiszen itt található a légi célanyag terem, ahol azokat a céleszközöket állítottuk ki, amikre az egyes légvédelmi rakéta éleslövészeteken katonáink tevékenykedtek. És, hogy könnyebben elképzelhető legyen az esemény, a látogatók a lejátszott kisfilmek során valós képet kaphattak arról, hogy az ezred katonái hogyan hajtották végre a külföldi légvédelmi rakéta éleslövészeteket. Ezzel sikerült közelebb hozni számukra az ezred fő feladatát, ami a mindennapok során nem bemutatható. Ezek után már „felkészülten” folytathatták útjukat az alakulótérre, ahol testközelből szemrevételezhették azokat az eszközöket, amit a videókon működés közben is láthattak. A művelődési otthonban még megtekinthették a 19. századi egyenruha kiállítást, és találkozhattak Tunyogi Bálint festőművész kollégánkkal is, aki képeiből állított ki. A vendégek előtt nyitva állt a Borbála emlékszoba és a Körösi Sándor főhadnagy múzeum is az oktatási központban. Az ilyen alkalmakkor a muzeális értékek iránt is van érdeklődés, annak jó példája a vendégkönyvekbe történt számos bejegyzés.
Az alakulótérre érve a már említett, az ezred jelen technikai eszközeinek látványa fogadta a családokat. Ahogy minden ilyen jellegű rendezvényen, így most is a kezelő állomány folyamatos „terhelés” alatt állt, hiszen a gyerekek órákon keresztül, megállás nélkül akartak kipróbálni mindent, ami az eszközökön mozdítható, kapcsolható volt. Ki- bemásztak, egyetlen kormány sem maradt sokáig üresen, mindig volt egy vállalkozó szellemű csemete, aki elvezette volna az autókat. A technikák legmélyebb pontjától, a legmagasabbakig birtokba vettek mindent. A kollegák nagyon empatikusan és rutinosan állták a sarat, adogatták le és föl a gyerekeket. Közben készségesen tájékoztatták az érdeklődő szülőket, felnőtteket eszközeik rendeltetéséről.
Sokan jöttek, akik nem itt dolgozó katonák, családtagok vagy nyugdíjasok, hanem a honvédelem, a honvédség iránt érdeklődő civilek. Többek között ők is keresték a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság győri Toborzó - és Érdekvédelmi Irodája által felállított toborzó pontot, ahol minden információt megkaptak, hogyan is válhat valakiből katona, illetve mit kell ahhoz tenni, hogy a győri skarlátpiros barettsapkásokhoz tartozhasson valaki. A toborzóknál óriási volt az érdeklődés, ami fegyverbemutatójuknak és az általuk kiállított – a gyerekek miatt egy percre le nem állíthatott – repülőgép szimulátornak is köszönhető volt.
A fentiekben felsorolt állandó programokat színesítette még a közkedvelt paintball, illetve airsoft lövészet, ahol a gyerekek és apukák mellett az anyukák is kipróbálhatták magukat. Őket itt még az töltötte el némi izgalommal, amikor kollegáink álcafesték mögé rejtették csemetéik pofiját. A picik, akiket annyira nem varázsolt el a technika, az ugrálóvárban tölthették idejüket. Akiket nem vonzott a terepszínű arcfesték, az a civil arcfestőkkel vigasztalódhatott.
A rendezvényt folyamatos makettkiállítás és vásár is színesítette, és a Honvéd Szakszervezet, illetve a Nyugdíjpénztár küldöttei is állták az érdeklődők rohamát.
A szervezők kérésére idén is elfogadták társszervek a nyílt napi meghívást. Így nagy érdeklődés kísérte – a laktanyában először – a Győr-Moson-Sopron megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Műveleti Csoportjának bemutatóját. A csoport mindennapi feladatai közé tartozik a kiemelt kockázattal járó fogvatartottak őrzése, felügyelete, ellenőrzése, intézeten belüli, illetve kívüli mozgatása, előállítása, szállítása, egyéb okból történő kisérése, továbbá a rendkívüli események megelőzése, megszakítása, felszámolása. Különböző intézkedéstaktikai elemeket, fegyver nélküli, illetve fegyveres támadó technikákat, speciális szakmához igazodó szituációs gyakorlatokat mutattak be. A tavalyihoz hasonlóan nagy sikerű bemutatót láttunk a Készenléti Rendőrség győri Bevetési Csoportjának közreműködésével is. Mindeközben a petangue, kettlebell, judo és karate sportból is ízelítőt kaphattak azok, akik kilátogattak a győri laktanyába. A program utolsó részét képezte a kiállított technikák elvonulása, majd az ünnepélyes zászlólevonás.
A szervezők reményei szerint minden korosztály megtalálta a számára kedvező programot, és, ami a legfontosabb megelégedéssel pillanthattak be egy laktanya, a katonák és ezáltal a Magyar Honvédség életébe.

(További képek hamarosan a Galériában!)

2011. május 22.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
Fotó: Körmendiné Auer Éva tőrm.

Forrás:
http://www.raketaezred.hu/index.php?opt ... &Itemid=95

Képek(ezeket én készítettem):
http://www.dropbox.com/gallery/1201829/ ... 1?h=b8d811

És az ezekből összeállított videó:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users